Æteriske olier

Æteriske olier er koncentrerede olier der udvindes fra lægeplanter, frugtskaller, bark og blomster vha. destillering eller presning. Olierne er meget koncentrerede og aromatiske, fordi de udvindes fra plantedele med en meget koncentreret aroma, f. eks bladene. Pga. destilleringen får koncentratet en langt kraftigere aroma end den oprindelige plante. Derfor er det ikke løgn, når vi siger, at du køber en flaske af flaske af naturens essens, når du køber en flaske æterisk olie!
Klik her for at læse mere.

De æteriske olier stammer fra aromaterapiens verden, hvilket i dag er en betegnelse for en terapiform der anvender de aromatiske æteriske olier og deres gavnlige effekter til at reducere og kurere stress o.l.

Få et liv i balance med æteriske olier
Man har brugt æteriske olier i tusindvis af år for deres kosmetiske, spirituelle og medicinske egenskaber, og de er historisk set blevet udnyttet til en lang række formål. I middelalderen blev de f. eks anvendt til smertestillende formål, og under 2. verdenskrig blev de anvendt til sårheling og bakteriehæmmende behandlinger. I efterkrigsperioden blev olierne optaget i skønhedsplejen af biokemikeren Margurite Maury der mente, at oliernes fantastiske dufte og afslappende virkning havde en foryngende effekt.

I dag har moderne teknologi og viden afdækket endnu flere anvendelsesmuligheder. Du kan f. eks bruge æteriske olier til at:

  1. Afhjælpe stress og depression og øge velvære. Hver eneste olie har sin helt egen komplekse, behagelige og unikke aroma der aktiverer the limbiske system – hjernens følelses-, hukommelses- og adfærdscenter – forskelligt. Man kan derfor bruge æteriske olier som et værdifuldt værktøj til at genfinde ro, balance og glæde i livet.
  2. Få smukkere og sundere hud med glød. Æteriske olier har været brugt i årtusinder til at fremme den skinnende, smukke glød i huden, bremse aldringens synlige indtog og til at fremme et sundt og tykt hår. Olierne indeholder kun naturlige ingredienser i modsætning til mange andre kosmetiske produkter.
  3. Opnå spirituel indsigt. Man har brugt æteriske olier i religiøse ceremonier i lige så lang tid, som man har brugt dem til kosmetiske formål – måske endda længere. Oliernes kraftige aromaer hjælper religiøse med at transcendere, så de føler sig i kontakt med noget større. Videnskaben viser f. eks, at æteriske olier stimulerer olfaktoriske receptorer (lugtesansen) og påvirker det limbiske system (adfærds- og følelsescentret i hjernen), så man opnår en trancelignende, meditativ tilstand.

Æteriske olier har også mange andre lignende anvendelsesmuligheder og kan f. eks anvendes som rengøringsmidler, hvis man ønsker et alternativ til de skrappe og usunde kemikalier.

Sådan anvender du æteriske olier
Man kan få del i olierne gavnlige effekter på 3 måder:

  1. Inhalering. Put 1-2 dråber æterisk olie i varmt vand og inhaler dampene med et viskestykke over hovedet.
  2. Topisk. Dette er den mest udbredte teknik, hvor du masserer olien ind i huden. HUSK: Stort set alle æteriske olier skal opblandes i blandingsolier e.l. i koncentrationer der ikke er højere end 3-5 %!! Hvis du har én teskefuld blandingsolie, kan du tilsætte ca. 3 dråber æterisk olie. Påføring af koncentrerede æteriske olier kan irritere huden.
  3. Oralt. Dette bør kun gøres under opsyn af en læge.

TIP:
Ved at benytte æterisk olie til at pifte dit karbad op får du både olierne ind gennem huden og vha. inhalering. Olierne er dog ikke vandopløselige og flyder ovenpå. Derfor kan du risikere, at din hud kommer i direkte kontakt med koncentreret æterisk olie, hvis du hælder koncentreret æteriske olier i badevandet. For at undgå dette kan du blande et par dråber olie i badesaltet, da det vil fortynde koncentrationen på samme måde, som når du opblander med basisolierne.